söndag, januari 03, 2010


Apple Cake




Preparation Time: 20 minutes
Cooking Time: 60 minutes


Ingredients

155g butter (at room temperature)
150g golden caster
4 eating apples
2 eggs
300g plain flour
2 tsp baking powder
1 tsp mixed spice
1 tsp cinnamon
1/2 tsp freshly grated nutmeg
200g sultanas
100g walnuts (roughly chopped)
icing sugar for dusting


Making and cooking it

Preheat the oven to 180°C
Grease and line a 23cm round cake tin
Put the butter and sugar into a large mixing bowl and whisk together until pale and fluffy
Grate the apple and stir into the mixture
Mix in the eggs
Sift together the flour, baking powder, mixed spice, cinnamon and stir into the apple mixture, along with the nutmeg
Finally fold in the sultanas and walnuts
Pour into the cake tin and bake for 45 - 60 minutes.
You can test if it's cooked by inserting a skewer into the centre of the cake - if it comes out clean it's cooked
Remove from the oven and allow to cool in the tin for 5 minutes before turning it out to cool on a wire rack
When it's completely cool use a sieve to lightly dust the cake with icing sugar.
.....................................

ÄPPELKAKA

Ingredienser

155g smör, rumsvarmt
150g råsocker
4 äpplen
2 ägg
300g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk blandade kryddor
1 tsk kanel
1 / 2 tsk riven färsk muskot
200g sultanrussin
100 g valnötter (grovt hackade)
florsocker för damning


Värm ugnen till 180° C/Fläkt 160° C
Smöra en ca 23cm rund form.
Lägg smör och socker i en stor bunke och vispa ihop så det blir fluffigt.
Riv äpplet och rör ner i smeten
Blanda i äggen
Sikta ihop mjöl, bakpulver, blandat krydda, kanel och rör ner äpplet blandningen tillsammans med muskot
Blanda slutligen i sultanrussin och valnötter
Häll smeten i formen och grädda i 45 - 60 minuter.
Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen i 5 minuter innan du slår ut det svalna på ett galler.
När den har svalnat helt, kan du använda en sil för att lätt pudra kakan med florsocker.

...................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar